#c1c1c1

Blog artikel

Informatie, nieuws, fotos en meer...

Blogartikelen

Blog: Ethiek

Fatima Plein

Ethiek

Ethiek (Grieks: èthos, gewoonte of zedelijke handeling) of moraalwetenschap is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de kritische bezinning over het juiste handelen. In algemene zin probeert ethiek de criteria vast te stellen om te kunnen beoordelen of een handeling als goed of fout kan worden gekwalificeerd, en om de motieven en consequenties van deze handeling te kunnen evalueren. Het stellen van vragen over ethiek is natuurlijk geen monopolie van de filosofie. Ook in andere studiegebieden zoals politiek, geneeskunde, geschiedenis, biologie en sociologie is ethiek soms onderwerp van discussie. (Wikipedia)

Dit kan ik nog wel even doortrekken, want ook in de fotografie bestaat ook zoiets als ethiek. Maak je de foto wel of niet en wat is het belang van het maken van deze foto. Tijdens onze reizen door Portugal heb ik een paar keer voor dit dilemma gestaan. In het bedevaartsoord Fatima bijvoorbeeld. Daar kruipen mensen op hun knieën het enorme plein over en daarna nog eens drie keer om de kapel heen. Dit allemaal om boete te doen. Ik had een prachtig plaatje in mijn hoofd, maar daarvoor moest ik wel languit op de grond liggen, voor de persoon in kwestie. Doe je dat of doe je dat niet. Ik vind het respectloos en heb het niet gedaan. Ook met gepaste afstand is er een mooi resultaat gekomen. Af en toe zie ik wel eens foto’s van andermans leed waarvan ik me afvraag of ze wel nodig zijn. Prachtig en stoer, maar zonder respect.

Als ik zeg dat ik iemand wil fotograferen bedoel ik eigenlijk dat ik ze wil leren kennen. Iedereen die ik ken fotografeer ik.

Annie LeibovitzWim van der Vlugt - Fotografie

Wim van der Vlugt – Fotografie